خلاصه کتاب آموزش فن بیان
همه میدانیم که انسان تنها موجودی است که قدرت تکلم و موهبت خندیدن دارد. زمانی این تواناییها نمود پیدا میکند که به بهترین نحو و زیباترین روش از آنها استفاده شود؛ یعنی به صورت هنر درآید. میتوان همانند آموزش سایر هنرها و فنون مختلف، سخنوری، هنر و مهارت فن بیان را با عزمی راسخ و گذراندن دورههایی شامل مطالعه، تمرین، توجه، تفکر، تجسم و… آموخت.
بسته به جایگاه شغلی هر فرد، فراگیری این فن ضروری است؛ چرا که خوش صحبت و خوش صدا بودن، مهارت با ارزشی به شمار میرود. کسی که میخواهد بیان خود را تغییر دهد در درجه اول باید در طرز تفکر اش تجدید نظر نماید…
هدف اصلی از نگارش این کتاب آموزش فن بیان در زندگی روزمره و کسانی است که با کلام زیاد سر و کار دارند و در ادامه نکات مهم این کتاب را بررسی خواهیم کرد:
مراحل رسیدن به فن بیان:
برای رسیدن به فن بیان عالی باید ۵ رکن را در کنار هم داشته باشید. علاقه و خواستن، امیدوار بودن، تصمیم و اراده، نظم و ترتیب و پشتکار داشتن، پنج رکن اساسی برای رسیدن به فن بیان هستند. تمام نکاتی که در ادامه کتاب بررسی خواهیم کرد، برای اثرگذاری به این پنج رکن نیاز دارند.
۵ نکته برای ساختن اعتماد با نفس:
۱. اصلاح باورها: اعتماد به نفس کالا نیست و برای ساخت آن باید آگاهی داشت. هرچه آگاهی ما نسبت به موضوع بیشتر باشد، اضطراب ما کمتر است.
۲. کسب عادات مفید: باید عادت کنیم به خونسرد بودن حتی زمانی که خیلی آشفته هستیم.
۳. مراقبت از خود: دوری کردن از نگرانیهای بیمورد.
۴. نترس بودن: اگر مشکل یا ترسی دارید از آن فرار نکنید و از روبرو به آن برخورد کنید.
۵. کنترل خود: بر خود مسلط باشید و هرگز عصبانی نشوید، این والاترین هنر یک سخنران است.
آداب سخنرانی:
۱. اول اندیشه و بعد سخن: بزرگترین مصیبت این است که نه معلومات کافی برای حرف زدن داشته باشیم و نه شعور کافی برای ساکت ماندن. کلام شما در سخنرانی باید کوتاه و مختصر باشد. به قول معروف، حرف حساب یک کلمه است.
۲. عبارت مهم برای سخنرانان: اِطنابِ مُمِل، ایجازِ مُخِل. در این عبارت اطنابِ مُمِل یعنی طولانی گویی خسته کننده و ایجازِ مُخِل یعنی کوتاهگویی که باعث اختلال میشود. پس شما نه آنقدر طولانی صحبت کنید که مخاطب خسته شود و نه آنقدر کوتاه که مخاطب مفهوم را نفهمد.
۳. هدف یک سخنران: هدف یک سخنران در نهایت این است که مانند یک فیلسوف بزرگ فکر کند و مانند یک کودک، محتوای خود را به زبان بیاورد. البته منظور این است که کلام ساده باشد و نه اینکه پیش پا افتاده مطرح شود.
۴. دید مقابل: قبل از اینکه هر محتوایی برای سخنرانی آماده کنید، ببینید که مخاطب شما خریدار آن حرفها است یا خیر؟ بعد از پاسخ یه این سوال محتوای خود را به زبان بیاورید.
نکات مهم سخنرانی:
۱. حتماً حقیقت را بگویید.
۲. حتماً از قدرت مقایسه استفاده کنید.
۳. آرایه تضاد در سخنرانی به شدت قدرتمند است.
۴. اگر جمع پراکنده بود حتماً ابتدا آنها را منسجم کنید و بعد سخنرانی خود را شروع کنید.
۵. با ناله و شل صحبت کردن را فراموش کنید.
۵ تمرین برای تقویت صدای سخنران:
۱. تمرین لپ: حرف (ر) را به صورت پشت سر هم و پرشدت تکرار کنید. همچنین اگر توانستید جملات سخت را هم پشت سر هم تکرار کنید. مثال: شیش سیخ جیگر سیخی شیش هزار.
۲. تمرین لب: مقابل آینه بایستید و یک سری جملات معمولی را به شکل دلخواه تکرار کنید اما حتماً در حین تکرار به حرکت لبها توجه کنید و آنها را به خاطر بسپارید.
۳. ورزش دادن لپ: مناسبترین تمرین برای لپها فقط خندیدن است اما خنده خوب. یعنی خندهای که تمام ماهیچههای لپ شما را درگیر کند.
۴. آواز خواندن: آواز بخوانید تا صدای خود را گسترش دهید و حتماً حین آواز خواندن کلمات را کامل ادا کنید.
۵. شعرخوانی: روز اول با یک نفس یک بیت بخوانید، بعد از چند روز با یک نفس دو بیت بخوانید، چند روز دیگر با یک نفس سه بیت بخوانید و مدام این روند را ادامه دهید. توجه داشته باشید که کلمات را باید با قدرت کامل بیان کنید.
نکته: چرخه تمرین کردن را به هیچ عنوان فراموش نکنید. این چرخه چهار بخش دارد: تمرین، ضبط، بررسی، اصلاح. یعنی بعد از هر بار تمرین، باید ابتدا آن را ضبط کنید. در قدم بعدی تمرین خود را بررسی کنید و در نهایت اشتباهات خود را اصلاح کنید. حالا مجدد تمرین را تکرار کنید.
نکته پایانی:
اگر یک پزشک هنر قوت قلب و روحیه بخشیدن به بیمار را بداند، بعد از ملاقات اول مسیر بهبود بیمار شروع میشود. یک سخنران هم باید همین رفتار را با مخاطب خود انجام دهد، یعنی گاهی تسکین کننده باشد. پس نرم، ملایم و در عین حال پرشور و جذاب سخنرانی کنید.
حالا اگر دوست دارید هنر سخنرانی را عمیقتر یاد بگیرید. به شما پیشنهاد میکنیم تا در وبینار رایگان مدرسه فن بیان تاوا ثبت نام کنید. این وبینار به شما کمک میکند تا کاری کنید دیگران جوری فکر کنند که شما دوست دارید، جوری تصمیم بگیرند که شما میخواهید و…
لینک ثبت نام رایگان در وبینار:
خبرنامه | صفحه تکی نوشته
سینا آذرنیا
مدیر و موسس مدرسه فن بیان تاوا
درباره نویسنده
- بنیانگذار مدرسه فن بیان تاوا
- آموزش بیش از 1000 نفر در زمینه مهارتهای ارتباطی
- نفر سوم مسابقات سخنرانی کشور در سال 1400
تا کنون تجربه سخنرانی در بسیاری از فضاهای علمی و دانشگاهی را داشته و به همین دلیل محتوای او صرفا کپی شده از کتابها و مقالات مختلف نیست. به عبارت بهتر او در زمینه ارتباطات مطالعه، پژوهش و تجربه میکند و در آخر بهترین نکات را در دورهها به شرکتکنندگان ارائه میکند.
دیدگاهتان را بنویسید