چگونه هنگام سخنرانی تپق نزنیم؟
تعریف تپق و اشتباه کلامی
اشتباه کلامی، خطاهایی است که در زمان صحبت کردن اتفاق میافتد و شامل اشتباهاتی مانند تلفظ نادرست، استفاده از واژهها و عبارات نادرست یا نامناسب، به کار بردن قواعد گرامری نادرست و دیگر موارد مشابه است. این خطاها ممکن است منجر به ناشناخته بودن مفهوم اصلی صحبت و ابهامات در فهم صحبت کننده و شنوندگان شود. مثلا وقتی می خواهید حرف ش را تلفظ کنید اما اشتباهی حرف س تلفظ می شود و…
چرا تپق می زنیم؟
دلایل اشتباه کلامی متعدد و گاهی پیچیده هستند. در ادامه به برخی از دلایل اشتباه کلامی اشاره میکنم:
1- فشار روحی: فشار روحی یکی از علل شایع بروز اشتباه کلامی است. وقتی که شخص در شرایط استرسزا یا اعصابش را درگیر کننده قرار میگیرد، ممکن است در زمان صحبت کردن اشتباه کلامی انجام دهد.
2- عدم آشنایی با قواعد گرامری: یکی از دلایل اصلی اشتباه کلامی، عدم آشنایی با قواعد گرامری است. بسیاری از افراد برای یادگیری زبان جدید، قواعد گرامری را نادیده میگیرند یا تمرین کافی در این زمینه ندارند.
3- عدم تسلط بر محتوای کلام: وقتی فرد نسبت به محتوای کلام خود و جملاتی که بیان می کند تسلط کافی نداشته باشد، نرخ اشتباهات کلامی او هم بالاتر می رود. مثلا شما زمانی که بداهه صحبت می کنید، بیش تر تپق می زنید.
4- نچرخیدن زبان: گاهی هم اشتباهات کلامی به خاطر نچرخیدن زبان یا صرفا تند تند صحبت کردن است. یعنی فرد نه استرس دارد و نه ضعف محتوایی دارد، صرفا زبانش نچرخیده. مثل فردی که راه رفتن بلد است اما گاهی موقع راه رفتن به مانعی برخورد می کند و تعادلش را از دست می دهد.
چه کاری کنیم تا تپق نزنیم؟
برای جلوگیری از تپق، میتوانید از راهکارهایی مانند زیر استفاده کنید:
تمرین: با تمرین و تکرار، میتوانید بهبود قابل توجهی در این زمینه داشته باشید. بهتر است به صورت مداوم و با رویکردی دقیق، تمرین کنید تا بتوانید در برابر تپق قویتر شوید.
آرامش: هنگامی که احساس میکنید تپق در حال افزایش است، سعی کنید با رویکردی آرامشبخش و با استفاده از تنفس عمیق و مرتب، بدن خود را به حالت آرامش برسانید.
خودآگاهی: با آگاهی از وضعیت خود و تمرکز بر لحظهی حاضر، میتوانید به مقابله با تپق کمک کنید. بهتر است به شیوههای مختلف خودآگاهی نیز مسلط شوید.
به عنوان مثال، فرض کنید شما در موقع سخنرانی در جلوی یک گروه از مردم تپق میزنید. برای جلوگیری از این مشکل، ابتدا میتوانید با تمرین و تکرار، مهارت خود در سخنرانی را بهبود بخشید. در ضمن، با استفاده از شیوههای مختلف آرامشبخشی مانند تنفس عمیق، میتوانید به وضعیت آرامشی برسید. همچنین، با تمرکز بر لحظهی حاضر و بهدست آوردن خودآگاهی بیشتر، میتوانید به مقابله با تپق بپردازید.
اگه تپق زدیم، چیکار کنیم؟
در صفحه قبل به شما راهکارهایی را معرفی کردیم تا تعداد اشتباهات کلامی خود را موقع صحبت کردن به حداقل برسانید. اما اگر موقع صحبت تپق زدید، اصلا جای هیچ نگرانی نیست. یعنی شما می توانید خیلی خوب با راهکاری که ارائه می دهیم، بحران را به فرصت تبدیل کنید.
اگر موقع صحبت کردن، تپق زدید نباید اشتباه افراد تازه کار را انجام دهید، یعنی افرادی که بعد از تپق زدن سریعا اعتماد به نفس خود را از دست می دهند و باخت خود را به مخاطب نشان می دهند. چون اگر این کار را انجام دهید، مخاطب شما را یک سخنران ضعیف می بیند و همین برای شما گران تمام می شود.
حتی موقع صحبت کردن، اگر تپق زدید نباید اشتباه خود را از مخاطب پنهان کنید و سریع به سراغ جمله بعدی بروید. چون مخاطب اشتباه شما را فهمیده و اگر شما آن موقع پنهان کاری کنید، مخاطب علاقه اش نسبت به شما کمتر می شود. فراموش نکنید که صداقت اساس اولیه تاثیرگذاری کلام است.
بهترین راهکار این است که همان لحظه با خودتان شوخی کنید و مخاطبان را بخندانید. قبلا درباره مزایای استفاده از طنز صحبت کردیم و اتفاقا این بحران به شما موقعیت خوبی می دهد تا با خودتان شوخی کنید. برای این کار حتی می توانید در شوخی با خود اغراق کنید.
به عنوان مثال، مهران مدیری زمانی که در برنامه دورهمی موقع استند آپ کمدی کردن تپق می زد، اصلا از اشتباه خود فرار نمی کرد و برعکس بر می گشت و اشتباه خود را مجددا تکرار می کرد و همین کار باعث می شد که مخاطبان چند برابر بیش تر بخندند.
نکته طلایی
تجربه به ما نشان داده است که یکی از اصلیترین مشکلات افراد در زمینه سخنرانی، عدم آشنایی با وضعیت واقعی خود است. یعنی افراد چون نقاط ضعف و قوت خود را نمیشناسند و راه حل مشکلاتشان را نمیدانند، در دوره اشتباه ثبت نام میکنند، کتاب اشتباه میخرند، محتوای اشتباه دانلود میکنند و هزینههای اضافی مختلف.
برای حل این مشکل ما به شما پیشنهاد میکنیم که در جلسه خصوصی مشاوره آنلاین و رایگان تعیین سطح تاوا شرکت کنید تا با وضعیت واقعی و نیازهای خود آشنا شوید. این جلسات به شما کمک میکند که سریعتر رشد کنید.
ظرفیت این جلسات مشاوره خصوصی آنلاین و رایگان، بسیار محدود است. برای شرکت در این جلسات، عدد 11 را به شماره 09195006267 پیامک کنید. اولویت با دوستانی است که سریعتر اقدام کنند.
به امید سخنور شدن شما(سینا آذرنیا)
خبرنامه | صفحه تکی نوشته
سینا آذرنیا
مدیر و موسس مدرسه فن بیان تاوا
درباره نویسنده
- بنیانگذار مدرسه فن بیان تاوا
- آموزش بیش از 1000 نفر در زمینه مهارتهای ارتباطی
- نفر سوم مسابقات سخنرانی کشور در سال 1400
تا کنون تجربه سخنرانی در بسیاری از فضاهای علمی و دانشگاهی را داشته و به همین دلیل محتوای او صرفا کپی شده از کتابها و مقالات مختلف نیست. به عبارت بهتر او در زمینه ارتباطات مطالعه، پژوهش و تجربه میکند و در آخر بهترین نکات را در دورهها به شرکتکنندگان ارائه میکند.
دیدگاهتان را بنویسید